Porady
SOCZEWICA
28.05.2020
SOCZEWICA
Dziś chcemy zwrócić Waszą uwagę na ciekawą i bardzo wartościową roślinę, jaką jest… soczewica jadalna!
Soczewica jest jednym z pierwszych pokarmów, który uprawiano na Ziemi. Informacje na jej temat przedstawiają źródła archeologiczne nawet sprzed 8 tysięcy lat! O soczewicy Biblia wspomina 4 razy (była ona składnikiem chleba narodu żydowskiego w okresie niewoli babilońskiej). W wielu krajach katolickich soczewica stanowiła pokarm spożywany w czasie Wielkiego Postu.
Soczewica należy do grupy roślin strączkowych, o naturze
termicznej neutralnej. Dziko rosnąca występuje głównie w Azji
Zachodniej i Środkowej, z kolei uprawiana jest głównie w Kanadzie,
Indiach, Turcji oraz USA (w sumie ponad 80% światowej produkcji
soczewicy). W samych Indiach uprawia się ponad 50 rodzajów
soczewicy o różnej wielkości i kolorach. Najpopularniejsze to
soczewica zielona (szczególnie polecana wiosną), żółta i
czerwona (latem i jesienią) oraz brązowa i czarna (zimą).
Wszystkie te odmiany soczewicy możecie spotkać w DEKO ofercie –
niczym kolory tęczy mienią się w naszych DEKO pojemnikach.
Jest ona pokarmem o znaczącej ilości łatwo przyswajalnego, jak na źródło roślinne, białka - w 100 gramach produktu białka jest ok. 24 g. W swoim składzie ma mało tłuszczy, niską zawartość węglowodanów (niski indeks glikemiczny po ugotowaniu, IG ok. 30) i dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnnika, który daje uczucie sytości i ułatwia pasaż jelitowy.
Z witamin i minerałów soczewica bogata jest szczególnie w potas, żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), co czyni ją produktem szczególnie cennym dla osób z anemią (wspomaga proces krwiotwórczy). Oprócz korzystnego wpływu na serce i układ krążenia, stymuluje ona też system nadnerczy, wzmaga aktywność i witalność nerek.
Serdecznie zapraszamy Was po DEKO soczewicy na zdrowie!