Porady
ORZECHY PEKAN
28.05.2020
Czy wiedzieliście, że słowo „pekan” pochodzi z języka Indian Algonkinów i oznacza “orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”?
Orzechy pekan są owocem drzewa liściastego, zwanego orzesznikiem jadalnym, osiągającego nawet 40 m wysokości! Drzewo naturalnie rośnie w Ameryce Północnej i owocuje co dwa lata. Orzechy te mają ok. 5 cm średnicy, a swoją jasnobrązową barwą oraz owalnym i pofałdowanym kształtem przypominają nasze rodzime - orzechy włoskie. Jednak na tym podobieństwa się kończą, ponieważ pekany są bardziej miękkie i mają delikatniejszy, lekko słodkawo-masłowy smak.
Tłuszcze w pekanach stanowią ok. 70% ich zawartości, z czego ok. 90% to tłuszcze nienasycone. Ponadto orzechy zawierają ok. 4% węglowodanów, 9% białka i 10% błonnika. Charakteryzuje je też duża zawartość witaminy E, antyoksydantów (badania wykazały, że pekany mają największy potencjał antyoksydacyjny spośród wszystkich gatunków orzechów - 17 tys. μmol TE/100g), są także bogate w witaminę B1, B6, kwas foliowy, C, K, wapń, żelazo, potas, sód oraz magnez. Zawierają także miedź, która zapobiega uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, tym samym bywają pomocne w prewencji chorób Parkinsona i Alzheimera. Warto zwrócić też uwagę na zawarty w orzechach pekan kwas elagowy, który jest silnym polifenolem, działającym na wzmocnienie układu odpornościowego.