Dostępność: Dostępny
Ziarno orkiszu
Kraj pochodzenia: POLSKA
SKŁADNIKI
ziarno orkiszu* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
OPIS
Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami. Orkisz można zmielić, otrzymując pełnoziarnistą mąkę orkiszową, odpowiednią do wypieku chleba i ciast. Ugotowany i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotletów i past.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio namoczony kilka godzin i przepłukany orkisz gotować w świeżej, osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja orkiszu na 3 porcje wody) ok. 90 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1428 kJ / 338 kcal
Tłuszcz - 2,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 62 g,
w tym cukry - 1,0 g
Białko - 12 g
Sól - 0 g
INFORMACJE O SKŁADNIKACH ALERGENNYCH
Zboża zawierające gluten i produkty pochodne. Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu, migdałów, orzechów oraz soi.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wprowadź swój adres e-mail:
Nie masz jeszcze konta? Nie martw się.
Możesz je utworzyć w kolejnych krokach.
Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.
Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.